onsdag 4 december 2013

Saker som berör!

Träffade idag en gammal kompis från förr som varit med om en hel del. Han hade lantbruk förr och när han gick på foderbordet och böjde sig ner för att rätta till något så var det en ko som slog upp med huvudet och ett av hornen träffade honom rakt under hakan. Huvudet for bakåt och jag tror han svimmade av då. (Det här var nog 30 år sen) Han hämtade sig dock men efter ett par veckor när han var i stan med bil o släp så kände han att det här går nog inte längre så åkte han direkt till akuten o blev inlagd. Det här var nästan före whip-lashens tid men efter en lång tids kämpande så blev han trodd och han opererades faktiskt och när jag lärde känna honom för kanske typ 28 år sen så var han igång för fullt. Han bara liksom bestämde sig. Men visst var han däckad ibland, men det var liksom bara en bisak. Han hade ju lantbruk o behövde ju vara igång! Sen några år senare så fick han en spark av en häst och det tog mycket illa om man säger så. Det var en häst som snedtände på en cocktail av sederande inför att vi skulle sy ett sår. Världens snällaste häst igen (eller kanske inte alltid ;-) men det var inte någon häst som man förväntade sig skulle sparka när man gick bakom, absolut inte. Men han bara reagerade på något i ögonvrån o sparkade till. Sjukhusvistelse igen. Sen för 13 år sen höll han på med sin traktor på logen o städade o grejade. Traktorn stod igång innanför logdörrarna en stund medans han sopade upp. Sen skulle han flytta på traktorn, hoppade in och smällde igen dörrarna. BAM så åkte ena framhjulet ner genom bräderna på taket till stallet och sen BAM, BAM, BAM så åkte alla hjulen igenom å hängde först på tvärslåna o sen gick hela traktorn igenom taket och ner o hamnade på sidan. Han försökte ju kasta sig ut först, men kunde ju bara konstatera att det inte gick, men så tryckte han sig upp mot ena sidofönstret som var bakom förarstolen. Där satt han med rumpan ut och kom liksom inte längre under tiden traktorn föll och naturligt vis mot den sida som han försökte ta sig ut. Traktorn studsade upp på bakhjulet innan den landade igen och blev liggande. Där satt han fast. Dieseln rann över honom och han kunde bara lyfta höger arm. Han kunde dock inte nå avstängningsknappen med höger hand utan han fick tvinga upp vänster arm med höger o kunde på så sätt stänga av motorn. Där satt han som sagt.

Han lyckades dock bända sig ut med hjälp av överarmarna och det var en liten öppning mellan traktorn där den låg och en boxvägg. Där kunde han åla sig ut. Han kunde inte röra benen så han fick hasa sig fram på armarna. Tog sig ut till stalldörren och kunde öppna den o sen svimmade han. Efter en stund vaknade han till och ringde upp till huset, men ingen svarade. Då ringde han en granne (typ några km bort) och sa att han trillat ner från rännet om han kunde komma, å det gjorde han. Sen kunde han ringa sin sambo igen som kom ner. Då ringde de förstås ambulansen. Där stod de o väntade, och det kom ingen ambulans!! Efter ett tag ringde de igen, men då sa de på SOS att jodå, ambulans, brandkår och polis var visst på plats! Men de stod på sig att de va minsann varken det ena eller det andra här hos dem... Då visade sig att det var en annan som åxå trillat ner från ett ränne, men det var någon mil därifrån... Snacka om oflyt! Å de hade ju ingen ambulans ledig osv. Sen till slut kom det en ambulans, men de visste ju inte hur den där specialbåren för ryggskadade funkade så det fick de hjälpas åt med... Han hade faktiskt inte ont - än... Till slut gav de sig iväg mot Ryhov. De kom ända till Rogberga kyrka innan han började få ont, å då rejält. Han vrålade i varje gupp o de kröp in till akuten. När han väl kom in så var det tre lag som mötte upp honom. Det var som en pelargång av vitrockar som han sa. 2 månader på sjukhus blev det och han fick egentligen inte veta så mycket om vad som hänt, han blev bara förberedd på att han kanske inte kommer kunna gå, kanske blir inkontinent osv. Men hans drivkraft tog honom tillbaka och han hade precis startat ett nytt företag och avvecklat jordbruket så det gick ju inte att vara sjuk! Det visade sig att han hade en fraktur på hela bäckenbotten vad jag förstod. Han tog sig dock tillbaka och lika glad och positiv som han brukar. Härligt att se! Visst han har ont i ryggen, han har en sämre rörlighet osv - antar jag - han sa inget om det. Vilken kämpaglöd! Men en makalös person till å hamna i trubbel! :-)

Ja det var härligt att träffa honom, verkligen. Det var en annan sak på jobbet idag som verkligen berörde på ett positivt sätt, men det kan jag tyvärr inte delge! Men det gav åxå styrka!

Nu är jag nyss hemkommen från yogan. Det var väl både positivt å negativt. Stel som en planka, men det finns förbättringspotential! Gick med Poppan en timme innan och småtränade lite. Hon har varit lite kräkig idag. Kräkts ett par gånger, lite grönt o lite slem, men inget annat. Hon ska löpa när som helst så det kan ju faktiskt vara det. Hon är ju lite känslig vad gäller löpen!

Imon är jag ledig. Ska klippa mej o handla o köpa julklappar o träna hund. Den dan går nog rätt raskt. Snöoväder ska det ju bli med. Får väl se hur mycket det blir med det. Ska egentligen ut till Gunnar o träna, men 3 mil på småvägar känns så där i snöstorm. Vi ska köra på lördag åxå så då tar vi det då annars.

Ja just det. Har anmält mig till rallylydnad ja, men är 1:e reserv. Får se om jag kommer med. Har egentligen inte fokus på det. Får väl ta en rallyträning en gång innan så löser väl det sig.

Skänker en tanke till Inger och Rickard som förlorat sin Nanna väldigt hastigt. Usch så hemskt och sorgligt! 

På något sätt blir det en sån dag då det är nyttigt att reflektera över vilka saker som är viktiga o vilka som inte är det. Himla djupt men det leder ändå till eftertanke. Får se vad den eftertanken tar mig.


Ser ni nåt grått o suddigt nedanför stenen? Det är Poppan... ;-)

Natti!